Nvidia Geforce RTX 3000-sarjan näytönohjaimet tilannepäivitykset

Nvidia Geforce RTX 3000-sarjan näytönohjaimet tilannepäivitykset - Saatavuus- Ongelmat - Ratkaisut ja muut tärkeä ja tarpeelliset tiedot uusista Ampere näytönohjaimista.

8.12.2020

Maailmanlaajuisesti 3000-sarjasta on edelleen huutava pula. Valmistajat painavat vimmatusti kortteja ulos niin paljon kuin fyysisesti mahdollista, mutta osia vain ei ole. Kyseessä on lumipallo, joka on lähtenyt vierimään ja on kasvanut jättimäiseksi. Joku ei pysty toimittamaan osaa jollekin ja tämä toinen ei pysty valmistamaan tiettyä osaa jota esim. Nvidia tavitsee etc.

Tällä hetkellä ei auta muu kuin odotella. Tilanteen tasapainoon on valmistajien mukaan matkaan vielä kuukausia, eikä mitään ennakkotietoja pystytä toimittamaan, koska Suomi euroopan mittakaavassa ei ole se isoin. Maailmanlaajuisesta markkinasta puhumattakaan. Hinnatkin ovat nousseet ja odotamme tämän trendin jatkuvan.

Kaikki meiltä tilatut kortit tullaan toimittamaan. Milloin? Tuo on kysymys johon emme yksinkertaisesti pysty vastaamaan, koska tukkurimme ja valmistajat eivät pysty mitenkään tällä hetkellä arvioimaan saapumiseriä. Emme lähetä asiakkaille enää arvioita, koska yksikään arvio tai vahvistus ei ole pitänyt paikkaan tällä hetkellä valmistajilta tai toimittajiltamme. Ilmoitamme asiakkaillemme heti, kun fyysisesti näemme että kortti on meillä käsissä ja lähtee eteenpäin.

Malttia. Ei tässä muukaan auta.

6.10.2020

Nvidian toimitusjohtajan Jensen Huangin lausunnon viesti oli karua kuultavaa loppuvuodelle: Saatavuus tulee olemaan kaikissa korteissa heikko vuoden 2020 loppuun asti. Tähän vaikuttavat varsinkin 3080 ja 3090 korttien ennätyksellinen kysyntä, jonkalaista ei ole nähty yli vuosikymmeneen ja on edelleen noususuuntainen sekä 3070 julkaisu kuun lopussa. Ja kun seokseen lisätään vielä tuleva ostosesonki (Black Friday - Joulu) niin ennusteet ovat karut ja viittaavat kaikki siihen, että näitä kortteja (3070 - 3080 - 3090) saa "nopealla" toimituksella vasta pitkälti ensi vuonna. Päivittelemme taas toimitusaika-arvioita uusiin tilauksiin tuotekortteihin, kun saamme jotain ennustetta. Ja jo tilatut kortit saavat toimitusaikavahvistuksen, kun saamme valmistajalta vahvistusta.


2.10.2020

Nvidia on ilmoittanut, että tulevan RTX 3070 näytönohjaimen julkaisu on siirtynyt eteenpäin ja julkaisu tapahtuu 29.10.2020. GeForce RTX 3070 näytönohjaimien myynti alkaa näin ollen torstaina 29.10.2020 klo 15.00. Tämä tarkoittanee sitä, että saatavuuden parantamiseksi julkaisupäivä on siirretty eteenpäin, että tehtaat saavat kirittyä tuotantoa kiinni (3080 ja 3090 kortit) eikä edellisien julkaisujen kaltaista nolla-saatavuutta tapahdu. Valmistajilta saatujen arvioiden mukaan yleinen 3080 ja 3090 saatavuus paranee Lokakuun lopussa, joten toivomme, että jo tilatut näytönohjaimet saadaan asiakkaille Lokakuun lopussa - Marraskuun alkupuolella. Tämä ei tietenkään ole vielä vahvistettu tieto, vaan vain ja ainoastaan arvio, koska Covid-19 ja maailmanlaajuinen kysyntä on edelleen isompi kuin tuotantokapasiteetti.

29.9.2020

Kuten pienellä salapoliisityöllä saimme jo aiemmin selville, ovat ASUS ja MSI nyt virallisesti vahvistaneet, että heidän 3000-sarjan näytönohjaimien "kuuluisat kapasitaattorit" on vaihdettu paljon puhuttuun kalliimpaan malliin, jolla näytönohjaimet kestävät paremmin kellotusta. Tämä luonnollisesti odotettavasti voi vaikuttaa tuotannon viivästyksiin, mutta hyvin lyhyesti. Tämä on hyvä uutinen ja arvostamme, että tunnetut valmistajat reagoivat näinkin nopeasti havaittuihin ongelmiin ja järjestivät heti kestävän ratkaisun 👍

28.9.2020

Toimitusaika-arviota päivitetty tuotetietoihin. Alustavat arviot ovat olleet edelleen 4-6-8-12 viikkoa, joten annamme arvion 6-12 viikkoa uusista tilauksesta. Jo tilatut näytönohjaimet ovat siis valmistajilla jonossa. Kysyntä maailmanlaajuisesti ei ole näyttänyt merkkiäkään laantumisesta, joten valmistuskapasiteetti on aivan tapissa. Odottavan aika on pitkä, tiedämme ja tunnemme!


26.9.2020

Geforce RTX 3080-näytönohjaimien AIB valmistajien kaatumisongelmien yksi syy on löytynyt. Näytönohjaimet on suunniteltu tiettyyn kellonopeuteen. Kun virtalähden ja lämpötila antavat myöten ne kellottavat itseään ylöspäin, kunnes rauta ilmoittaa, että tästä ylöspäin ei mennä. Yleensä kellottaessa mennään todella rajoilla. Ja automaattisessa kellotuksessa prosessoria viedään niin pitkälle, kunnes jokin osa kokonaisuudesta sanoo, että homma seis AJOISSA.

Eli raportit 2000MHz ylityksestä ja kaatuilusta vahvistavat tätä. Syyksi on osoittautunut säästäminen väärästä paikasta tietyillä valmistajilla - kapasitaattorit. Kirjoitushetkellä olemme tunnistaneet Nvidian, MSI:n ja Asuksen käyttävän oikeanmukaisia kalliimpia kapasitaattoreita, joilla ei kaatuilua raudan puolesta tapahdu. Softapuoli (ajurit) on erikseen ja näiden mahdolliset bugit korjataan aina lennosta julkaisun aikana - jälkeen, koska Nvidia on ollut teknisien tietojen suhteen "hys hys" ennen julkaisua valmistajille 🤫🤦‍♂️🤦‍♀️

Eli ne ketkä ovat korttinsa tilanneet julkaisun jälkeen toimitettavaksi myöhemmin (kun tehtaat saavat niitä ulos) tulevat saamaan jo rautapuoleltaan sekä ajureiltaan korjatut kortit.

Tämän kaiken taustalla on meidän näkemyksemme mukaan aivan liian pitkälle viety salassapito ennen julkaisua, jolloin valmistajat ovat päässeet testaamaan kunnolla korttejaan vasta tuotannon jo käynnistyttyä. Ja tällöin on tullut vastaan "jahas, eihän tämän näin pitäisi toimia" hetkiä, joihin lähes kaikki valmistajat ovat jo reagoineet.

Huomioitavaa kuitenkin on, että kellotaajuus jonka valmistajat ilmoittavat, on kellotaajuus, jonka valmistajat lupaavat näytönohjaimen saavuttavan. Kaikki tästä ylimenevä, on ylikellottamista (automaattista tai manuaalista) yli valmistajan luvatun kellotaajudeen. Tällöin 2000MHz ja yli kellottuvat näytönohjaimet, menevät REILUSTI yli luvatun taajuuden. Ja juuri siksi pikakorjaukset, joissa alikellotetaan korttia 50-100MHz estää näytönohjainta kellottumasta liikaa yli luvatun kellotaajuuden. Asia, jonka mm. ajurit todennäköisesti pystyvät myös korjaamaan lukitsemalla kellotustaajuuden tiettyyn pisteeseen. Mikäli valmistajan luvattua vakiokellotaajuutta ei saavuteta vakaasti, niin suosittelemme ottamaan valmistajaan tai jälleenmyyjään yhteyttä jatkotoimenpiteistä.

Eli lyhyesti: Luvattu kellotaajuus saavutetaan (esim. 1705MHz) mutta laitetaan "alikellottamalla" näytönohjaimelle päätepiste, jonka yli kortti ei kellota yli vakiokellotaajuuden - esim. 1905Mhz. Käyttäjä saa näin kaiken mitä on luvattu ja näytönohjain pysyy vakaana.